Polaris Groningen

Aan de Pleiadenlaan op de plek van het voormalige kantoor van de Rabobank is Groningen een stralend middelpunt rijker: de Polaris. Zoals een heldere poolster betaamt is het gebouw een herkenbaar noordelijk baken voor de stad. Architect Van Ringen ontwierp in samenspraak met gebouweigenaar Lefier twee aardbevingsbestendige woontorens. Gelegen pal naast de Zernike Campus en ‘onder de rook’  van de RUG en de Hanzehogeschool, zijn studenten de toekomstige bewoners van het 207 appartementen tellende complex. Munnik Brandadvies is gevraagd om een brandveiligheidsplan ten behoeve van de omgevingsvergunning op te stellen en de brandoverslagvoorzieningen te optimaliseren.

Ontvluchting

Een beperkte beschikbare bouwoppervlakte vraagt om een efficiënte inrichting van de ontvluchting. De hoogbouw telt 21 bouwlagen en is 65 meter hoog, de laagbouw heeft 6 bouwlagen en een hoogte van 20 meter. Om brandveilig te genieten van een zo groot mogelijke woonoppervlakte, is een gelijkwaardigheid toegepast in de ontvluchting. In plaats van een intern trappenhuis is een extern trappenhuis geadviseerd, zodat er van de appartementen geen woonruimte onnodig weggesnoept wordt. Elk appartement heeft zijn ontvluchting via een extra beveiligde vluchtweg (EBV) die uitkomt in het trappenhuis. In het ontwerp zijn daarnaast sluizen op een slimme manier toegepast, waardoor er ruimschoots voldaan wordt aan de eisen voor de interne hoogte in het trappenhuis. Een wokkeltrap zorgt vervolgens in het trappenhuis voor twee onafhankelijke vluchtroutes, waarbij elke vluchtroute een WBDBO (weerstand aan branddoorslag en brandoverslag) heeft van 30 minuten. Hierdoor kunnen alle bewoners tijdig en op een veilig veilige manier het complex verlaten. Minimaal getornd aan het ontwerp is het maximaal genieten van een zo groot mogelijk netto woonoppervlak.

Brandoverslag

Een eventuele brand mag nooit overslaan of doorslaan naar omliggende buurappartementen. Om brandoverslag te voorkomen, moeten de  afstanden tussen  gevelopeningen groot genoeg  worden gemaakt. Branddoorslag gaat over het voorkomen van brand  door wanden en plafonds, de brandwerendheid van brandscheidingen moet dan hoog genoeg zijn om een eventuele brand te beperken. Voor de Polaris zijn verschillende posities brandcompartimenten gemodelleerd als brandruimte. De waarden blijven onder de maximalen, waardoor zelfs extra brandwerende maatregelen als bijvoorbeeld brandwerende beglazing niet toegepast hoeven te worden. Op een hoogbouw van 21 bouwlagen en een laagbouw met 6 bouwlagen betekent deze uitkomst een forse reducering van de bouwkosten.

Zonder zorgen werken aan de toekomst

Klaar om aardbevingsbestendig en brandveilig zijn nieuwe bewoners te ontvangen, zette de Polaris op 1 februari jl. zijn deuren open. Studenten kunnen zich via Lefier inschrijven om maximaal 5 jaar van de Polaris te kunnen genieten. Met deze woontoren heeft Groningen er een luxe, ruim en vooral veilig studentencomplex bij. Onbezorgd studeren in dé studentenstad van Nederland; er gaat toch niets boven Groningen!