Merckt Groningen

 

Plegt-Vos realiseert samen met vastgoedontwikkelaar MWPO in hartje Groningen hét woon-horecaconcept op de hoek van de Grote Markt; Merckt! Merckt combineert 18 luxe appartementen met een unieke sfeervolle belevingswereld van wonen, proeven en ontmoeten. Het totaal tien bouwlagen tellende gebouw biedt op de eerste verdiepingen ruimte aan foodcorners. Culinaire liefhebbers worden uitgenodigd om te reizen tussen verschillende keukens en culturen. Naast een breed aanbod van gezond tot bourgondisch biedt Merckt onderdak aan een bierbrouwerij, koffiebranderij en een distilleerderij. Boven dit culinair festijn genieten bewoners verdeeld over drie verdiepingen van hun appartementen met uitzicht over de bruisende binnenstad. Merckt sluit de bovenste verdieping af met een rooftopbar met gezamenlijke toegang voor meer dan honderd mensen. Kortom; een uitdaging voor een efficiënt brandveiligheidsvluchtplan.

Conflict in eisen

De combinatie horeca en wonen zorgt voor piekmomenten van aanwezige personen verspreid over de dag. Voor alle aanwezigen waar dan ook in het gebouw moet de ontvluchting gegarandeerd zijn. Zonder esthetisch afbreuk te doen aan het ontwerp vergt dit creativiteit om de vereisten volgens het Bouwbesluit met de wensen van de opdrachtgever MWPO en architect Powerhouse Company samen te voegen.

Bewoners en horecagebruikers hebben op de begane grond gescheiden toegangsdeuren tot het pand. Om tijdens een calamiteit iedereen tijdig in veiligheid te brengen, is o.a. de toegangsdeur van de bewoners opgenomen in de vluchtroute. Deze toegangsdeur draait echter naar binnen, wat vanuit het Bouwbesluit niet is toegestaan bij een vluchtdeur waar meer dan 37 personen op aangewezen zijn. Omdat het aangrenzende perceel een voetpad en dus openbaar verkeersgebied betreft, mag de deur volgens het Bouwbesluit ook niet met de vluchtrichting mee naar buiten draaien. Doordat aan beide voorschriften voldaan dient te worden ontstaat hiermee een conflict. Emil Meems van MWPO heeft Munnik Brandadvies gevraagd om advies uit te brengen in de toegestane mogelijkheden.

Efficiënt brandveiligheidsvluchtplan

De horecaruimte bovenin het gebouw wordt ingezet voor diverse bijeenkomsten. Hierom is met betrekking tot de vluchtwegcapaciteit bepaald hoeveel mensen er maximaal in het pand aanwezig mogen zijn. Daarnaast is er bij Merckt gekozen voor ‘wokkel’-trappen als onderdeel van de ontvluchting. Eén van dit type trappenhuis komt op de begane grond uit op de hierboven genoemde toegangsdeur van de bewoners. Door deze deur te voorzien van een dubbel kozijn en een speciaal scharnier, heeft deze deur een dubbelfunctie. Bij normaal gebruik draait de deur naar binnen, in geval van nood ontgrendelt de deur middels een breekglaasje van de ontgrendelknop naar buiten, zodat hij met de vluchtrichting mee draait.

Veilig genieten

Begin 2020 zal Merckt zijn deuren openen voor iedereen die met variëteit bourgondisch of gezond wil genieten van diverse culturen. De appartementen worden tevens in 2020 opgeleverd. Elke maand dichter bij het nieuwe jaar ontstaat er meer Merckt. Tijdens het bouwproces houden we zicht op de juiste toepassing van brandveiligheidsvoorzieningen en blijven we in contact met opdrachtgever, aannemer of architect. Faalkosten blijven hierdoor tot een minimum beperkt, zodat de brandveiligheidsvoorzieningen in geval van een calamiteit optimaal functioneren. Gebouweigenaar MWPO heeft in samenwerking met een kundig bouwteam een pareltje voor de stad Groningen ontwikkeld, waar gebruikers en bewoners vanaf 2020 veilig van kunnen genieten! Eens maar weer een onderstreepte waarheid; er gaat niets boven Groningen!

Wilt u meer weten hoe ook uw project op een efficiënte wijze brandveilig ontworpen, gebouwd of verbouwd kan worden? Wij denken graag mee voor een brandveiligheidsoplossing op maat!