Damsterkade, Groningen

Munnik Brandadvies staat vooral bekend om zijn advisering bij grote projecten. Denk aan hoogbouw, ingewikkelde sprinklerinstallaties of zorgbouw. Die adviezen leiden geregeld tot een aanzienlijke kostenreductie. Toch is het raadzaam om Munnik Brandadvies ook bij kleinere projecten te betrekken. Al was het alleen maar omdat wij ervoor kunnen zorgen dat de vergunningsaanvraag soepel en snel verloopt.

Verbouw
Een voorbeeld van zo’n kleiner project is de verbouwing van de voormalige videotheek aan de Damsterkade in Groningen. Op deze locatie zijn studentenstudio’s gerealiseerd. Het plan is ontwikkeld door Folkert de Groot, met wie Munnik Brandadvies al meermaals samenwerkte. Wij hebben het ontwerp binnen enkele weken gereed gemaakt voor de bouwvergunningsaanvraag.

Normen
Vaak worden bij verbouwingen de normen voor nieuwbouw gehanteerd, wat niet altijd noodzakelijk is. Ook bij dit project volstonden de normen voor ‘verbouw’ uit het Bouwbesluit om brandveiligheid te garanderen. Omdat de opdrachtgever de verbouwing kon aanpassen aan deze iets minder strenge eisen, was het een kostenefficiënte oplossing. Bij de advisering staat veiligheid vanzelfsprekend voorop. De keuze voor deze lagere normen was in dit geval verantwoord, aangezien het hier gaat om zelfstandige wooneenheden. Het grootste voordeel van onze inbreng school echter in de snelheid waarmee de gemeente de bouwvergunning kon afhandelen.