E-sigaret verantwoordelijk voor vele branden

Roken zonder de schadelijke gevolgen van teer en nicotine met als toetje geen gevaar meer voor brand door smeulende as. De e-sigaret; het lijkt de ideale oplossing.

E-sigaret; brandveiliger, of toch niet?

Jaarlijks vallen er dodelijke slachtoffers door het ontstaan van brand met als ontstekingsbron de (normale) sigaret. De meeste van dit soort branden ontstaan in prullenbakken (27%) en matrassen (13%). Van de meubels waar een brandende sigaret in valt zorgt 10% voor het ontstaan van een brand. De meeste dodelijke slachtoffers vallen wanneer meubels vlam vatten (42%) of matrassen (26%), aldus een onderzoek van het NFPA.

Met de komst van de elektronische sigaret was de verwachting dat er een forse reductie zou komen in de aantallen woningbranden veroorzaakt door een sigaret. Volgens een onderzoek in Groot-Brittannië zijn we met deze verwachting te enthousiast geweest. Het is dan niet de smeulende as die voor brandgevaar zorgt, bij de e-sigaret zit het gevaar in de oplader. Vanaf 2012 zijn 42 korpsen die mee hebben gedaan aan het onderzoek, 113 keer uitgerukt naar een woningbrand veroorzaakt door een e-sigaret.

Geen smeulende as, toch brand

De meeste e-sigaretten worden verkocht inclusief oplader. Wanneer deze niet (meer) aanwezig is, worden goedkope opladers of alternatieven bestemd voor ander mobiel apparatuur veelal gebruikt.  Hierbij is het risico aanwezig dat opladers oververhit raken en kunnen exploderen.

 

E-cigarettes linked to 100 fires                            Oplader en e-sigaret
 

Doordat de markt van de e-sigaretten zich uitbreidt, zal er meer aandacht gegeven moeten worden aan het juiste gebruik van e-sigaretten en originele opladers. Zoals één van de onderzoekers van het bovenstaande zegt:

“People buy cheap or incompatible chargers for many reasons – often te safe money- but you have o ask whether this is worth risking lives for”.