NASA maakt “kwallen van vuur”

Vuur gedraagt zich in de ruimte totaal anders dan op aarde. Wanneer wij op aarde een kampvuurtje stoken, stijgen de warme gassen op. Deze gassen drijven verbrandingsproducten van het vuur weg en trekken zuurstof naar het vuur toe. In de ruimte worden ook de verbrandingsproducten weggedreven en wordt het zuurstof ook naar het vuur getrokken, maar deze processen verlopen zo’n 100 keer langzamer dan op aarde. Ook de vlammen zijn anders: ze hebben een lagere temperatuur en verbruiken minder zuurstof. Met andere woorden; wanneer in een ruimteschip brand uit breekt, wat voor astronauten een zaak van leven of dood betekent, moeten de producten die vuur doven in grotere concentraties voorradig zijn.

druppelBrandende druppel

606749main_FLEXapp_XLOnderzoeksruimte

Om de verbranding in de ruimte te bestuderen, worden kleine druppeltjes heptaan of methanol in een speciaal ontworpen onderzoeksruimte ontstoken. Op het korte filmpje is te zien hoe minuscule druppeltjes brandstof als “kwallen van vuur” bolvormig uitbranden. In sommige gevallen blijft de heptaan of methanol verbranden, ook al zijn er geen vlammen meer. Dit laatste is op dit moment nog niet verklaarbaar.

https://vine.co/v/MLMQgeFgUhO

 

Uitkomsten onderzoek

Met het experiment aan boord van het ruimtestation ISS wil NASA meer te weten komen over hoe snel brandstof brandt, hoe roet wordt gevormd en hoe verschillende mixen van brandstof branden.

Met de uitkomsten kan het brandstofgebruik van ruimteschepen in de toekomst efficiënter en veiliger worden. Op aarde kan de informatie worden gebruikt om efficiënter gebruik te kunnen maken van vloeibare brandstoffen en hoe minder fijnstof vrij te laten komen bij de verbranding van brandstof.

Bronnen:

  • Reid Wiseman twitter
  • Scientias.nl
  •  NASA