Munnik Brandadvies

Stagiair Ronald Dam

Ronald Dam

"Ik heb op een heel andere manier leren kijken naar gebouwen."

Met een architect en bouwkundig tekenaar als vader was HTS Bouwkunde niet zo’n vreemde studiekeuze voor Ronald Dam. Maar 40 uur per week achter de computer zitten tekenen, leek hem te saai, dus koos hij voor een specialisatie in brandveiligheid.
Dat bracht hem als stagiair bij Adviesbureau Munnik, waar hij het afgelopen halfjaar enthousiast heeft meegedraaid. Hoe kijkt Ronald terug op zijn stageperiode?

Lees meer »

Theorie toepassen in de praktijk

Tijdens zijn stage maakte Ronald uiteraard de nodige brandoverslag- en constructieve berekeningen, maar gelukkig heeft hij ook voldoende van de praktische kant meegekregen. Vorige week nog inspecteerde hij 24 woningen voor een woningbouwcorporatie. Ronald vertelt enthousiast: “Tijdens zo’n inspectie kijk je hoe brandveilig een woning is en hoe groot de kans is dat een eventuele brand overslaat naar de aangrenzende woningen. Daar rapporteer je vervolgens over, zodat de woningcorporatie weet welke acties er ondernomen moeten worden. Het contact dat je tijdens de inspecties hebt met de bewoners vond ik erg leuk.” En natuurlijk een stuk minder saai dan achter je bureau zitten. “Dat klopt, maar juist de afwisseling spreekt me aan. Het is logisch dat je veel moet weten over de theorie en de wet- en regelgeving, zoals het Bouwbesluit. Maar hoe je dat vervolgens toepast in de praktijk, dát maakt het vak veelzijdig en interessant.”

Met plezier naar het werk

Hoe heeft Ronald de collega’s bij Munnik ervaren? “Ik heb hier met heel veel plezier gewerkt. Het is een hecht team met heel betrokken mensen. We werken hard, maar er is ook altijd ruimte om met elkaar te lachen. Iedereen kent elkaar en we vullen elkaar goed aan, omdat iedereen z’n eigen specialisme heeft.”

Op een andere manier leren kijken

Vorige week was je laatste werkweek bij Munnik. Hoe ga je nu verder? “Het laatste halfjaar van m’n studie ga ik verder met de specialisatie herontwikkeling bestaande bouw. Met twee specialisaties maak ik hopelijk meer kans op de arbeidsmarkt. Wat ik hier heb geleerd, neem ik in ieder geval met me mee. Zo ben ik op een heel andere manier naar gebouwen gaan kijken. Er zijn bijvoorbeeld wel kroegen in de stad waar ik liever niet meer kom, omdat ik nu weet dat het er niet brandveilig is. Vroeger stond ik daar niet bij stil, nu vallen dat soort dingen me op. Ik ben me continu bewust van hoe brandveilig een gebouw is.”