Scheepvaarthuis, Amsterdam

Het Scheepvaarthuis in Amsterdam is een monumentaal Unesco-gebouw. De Amrâth Hotelgroep transformeerde het kantoorgebouw naar een vijfsterren Grand Hotel. De hotelgroep benaderde Munnik Brandadvies al vaker vanwege de aanpak en de oplossingen die wij bieden. Wij kunnen bovendien de klant ontzorgen door onze ervaring met brandveiligheidsvergunningen voor historische panden.

Monument
Het veranderen van een monument brengt complexe regelgeving met zich mee. In het Scheepvaarthuis vormden de vele houten elementen nog een extra uitdaging. De hotelgroep vroeg advies om het pand optimaal brandwerend te maken. Men wilde daarnaast een plan voor veilige vluchtroutes. De maatregelen moesten resulteren in een brandwerendheid van ten minste dertig minuten.

Vluchtroutes en brandcompartimenten
Het karakteristieke interieur van het Scheepvaarthuis was uitgangspunt. Dat namen wij mee in ons integrale advies voor de beste en meest voordelige oplossingen voor materiaalkeuze en vluchtroutes. Een van de oplossingen was het verwijderen van een deel van de houten lambriseringen. Dat biedt een stuk extra veiligheid, zonder dat het ten koste gaat van de historische sfeer van het gebouw. De zelfsluitende deuren en het (onzichtbaar) gebruik van gips in de loopruimtes garanderen veilige vluchtroutes. Als hoteleigenaar, én als gast, is het een gerust gevoel te weten dat elke hotelkamer een brandcompartiment op zich is.

Advies op maat
Met dit advies op maat en de begeleiding bij het vergunningstraject heeft het Scheepvaarthuis nu het hoogst haalbare brandveiligheidsniveau. En, voor een hotel in dit segment van de markt zeer belangrijk: de unieke historische sfeer is behouden.