Situatie:
Er ligt een Bedrijfshulpverlenings (verder: Bhv)-plan ‘in de la’, maar niemand weet bij een calamiteit exact wie-wat-waar doet. Het zal wel loslopen. Herkenbaar?
Veiligheid op de werkvloer is voor iedereen een belangrijk thema. Of je nu werknemer bent bezoeker of gebruiker van een gebouw; bij een calamiteit wil je op veiligheid kunnen rekenen. Het is bij meer dan 1 werknemer verplicht is om een goed georganiseerde Bhv-organisatie te hebben. Toch is een dergelijk inzicht in de Bhv-organisatie bij veel bedrijven niet aanwezig of niet up-to-date. De werkgever is bij wet verplicht om doeltreffende maatregelen te treffen, die ingezet worden bij ongevallen of calamiteiten. Een risico-inventarisatie geeft inzage waar risico’s op de loer liggen, de gradatie van de risico’s en hoe deze geminimaliseerd kunnen worden. Daarnaast is het verplicht dat de Bhv’ers in staat zijn en voldoende opgeleid zijn, om hun taak uit te voeren.
Inhoud Bhv-plan
Een Bhv-plan beschrijft de aanwezige risico’s en zaken die belangrijk zijn tijdens en na een ontruiming of calamiteit. In een Bhv-plan staan o.a. de volgende punten beschreven:
- Gebouw- en bedrijfskenmerken;
- Vluchtroutetekeningen;
- Het ontruimingsplan;
- Waar zitten de belangrijkste schakelaars, stroom- en watervoorziening;
- Locatie van AED/Bhv-/hulpmiddelen;
- Aantal medewerkers in normale situatie;
- Overzicht van taken en contactgegevens van de Bhv’ers;
- Registratie van incidenten.
Munnik Brandadvies ontwerpt en actualiseert Bhv-plannen voor bijvoorbeeld bijeenkomst-, zorg-, industrie-, cel-, kantoor-, onderwijs- en logiesfuncties. Elke gebruiksfunctie kent zijn eigen bouwkundige- (B) ,installatietechnische (I) en organisatorische (O) (BIO) brandveiligheidsvereisten. Onze doelstelling is om het optimum te bereiken door B, I en O op elkaar af te stemmen. De Bhv valt onder de organisatorische kant van de brandveiligheid.
Functiegerichte- en functionele brandveiligheid
In het optimum sturen wij op kostenbesparing in de ‘Total Cost of Ownership’ én niet onbelangrijk; de functionele brandveiligheid. Menselijke handelen heeft een significant groot aandeel als risicofactor, maar ook als slagingskans in de organisatorische-brandveiligheid. De risico’s verklein je door niet alleen functiegericht- maar ook op functionele brandveiligheid te sturen. M.a.w.; hoe verwerk je de vereiste brandveiligheidsmaatregelen fúnctioneel, zonder dat ze in de praktijk als onhandig worden ervaren? Denk aan de deurkeg onder een branddeur waarmee onbedoeld het brandveiligheidsniveau verlaagt wordt. Dit risico wordt geëlimineerd door naast functiegericht ook te kijken naar functionele brandveiligheid.
Wil je meer weten of graag in gesprek over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op: info@munnikbrandadvies.nl of telefonisch +31 598 39 59 79.