Aantal slachtoffers in zorginstellingen door brand neemt toe

Brand in zorginstellingen heeft in 2011 zeven slachtoffers het leven gekost. Dat is het hoogste aantal dodelijke slachtoffers in jaren, zo blijkt uit een inventarisatie van het kenniscentrum voor veiligheid in de zorg ibMZ.

Het kenniscentrum brengt sinds 2005 jaarlijks een inventarisatie uit met het aantal slachtoffers en de omvang van de materiële schade als gevolg van branden in zorginstellingen.

In 2011 heeft brand in zorginstellingen zeven slachtoffers geëist. Drie van de slachtoffers vielen bij de brand in GGZ-instelling Rivierduinen in Oegstgeest. In 2010 vielen er vier dodelijke slachtoffers, in 2009 zes.

ibMZ constateert dat het aantal branden in zorginstellingen rond de duizend blijft schommelen. Volgens het kenniscentrum bewijzen de cijfers dat de zorg de brandveiligheid nog onvoldoende op orde heeft. Zo is er met name in de avond, nacht en het weekend vaak onvoldoende personeel om adequaat hulp te kunnen bieden en wordt er te weinig rekening gehouden met de beperkte zelfredzaamheid van bepaalde groepen cliënten.

Van 2001 tot 2011 zijn er in totaal 43 doden gevallen als gevolg van branden in zorginstellingen.

Bron